Ich hlavnou bylinkou je Medovka lekárska. V staroveku bola považovaná za elixír života / Paracelsus / . K liečbe sa využíva vňať aj list, ale viac účinnej zložky sa nachádza v listoch. Užíva sa najmä pri nervovo podmienených poruchách žalúdka a čriev. Rovnako dobre účinkuje pri migréne a menštruáčnych kŕčoch. Je nenahraditeľná pre malé deti počas zvykania si na školu, pri známom bolení bruška, ktoré zapríčiňuje strach zo školy. Vtedy by ste milé mamičky mali svojím ďeťom do školy dávať namiesto malinovky zápar zo sypanej medovky - 1 polievkovú lyžicu zaliať pol litrom vriacej vody, nechať 3 minúty vylúhovať a keď ochladne na piteľnú teplotu, osladiť ju medom. Svojími účinkami medovka nahrádza harmanček a mätu, vôňa ktorých mnohým ďeťom prekáža. Medovka má jemnú vôňu, ktorá pripomína med . Počas kvitnutia je bohatou pašou pre včely a od toho je zrejme odvodený aj jej sloveský názov . Ja osobne túto bylinku z úspechom pridávam do bylinnej zmesy určenej na chudnutie. Upokojením tráviaceho traktu dochádza k lepšiemu spracovaniu potravy a teda aj k vylúčeniu nežiadúcich látok z tela. Obezita totiž nie je vždy zapričinená iba nadmerným jedením a nedostatkom pohybu. Často stačí iba vyčistiť telo a samoozdravovací proces sa pomaly naštartuje.
Karmelitánske kvapky si môžete kúpiť hotové od mnohých výrobcov, alebo si ich aj pripraviť doma. Ja uprednostňujem to druhé. Doma si pripravíte malé množstvo a teda nepoužijete žiadne konzervanty ani zvýrazňovače chuti. Na ich prípravu je veľa receptov, ale základ je vždy ten istý - Medovka lekárska.
Ponúkam Vám jeden recept, opísaný zo starého atlasu.
5 polievkových lyžíc sušenej medovky
1 polievkovú lyžicu sušenej citrónovej kôry
1,5 polievkových lyžíc plodov koriandra
0,5 polievkovej lyžice kôry škorice
0,5 čajovej lyžičky muškátového orechu
100 g čistého liehu
200 g vody
Zmes macerujeme 7 dní, potom scedíme a v menších fľaštičkách uskladníme v chlade. Ak nemáme k dispozícii čistý lieh, môžeme použiť 200 g vodky a 100 g vody. Ochutené liehoviny nie sú vhodné. Citrónovú kôru neodporúčam sušiť doma, pretože citróny v obchodoch sú chemický ošetrené, kým sušená kôra sa k nám dováža a teda citróny nedozrievajú v skladoch.