Baza čierna

Autor: Vlasta Jakubecová | 4.3.2012 o 13:22 | Karma článku: 1,20 | Prečítané:  231x

Nie u všetkých liečiviek rastúcich na našom území je významná každá jej časť. U bazy čiernej to tak je. Mnohí ju však poznajú iba ako bazové víno vyrábané z plodov, či bázovú limonádu z kvetov.

 

V dávnej minulosti bol krik bazy spojený skôr s mágiou ako s liečením. Bazové vetvičky sa považovali za ochranu pred bosorkami. V poslednú apríľovú noc bolo potrebné urobiť krížik v popole z vetvičiek liesky, alebo s vetvičkami z bazy trikrát obísť dom a potom ich pripevniť nad vchod do domu. Vetvičky mali zabrániť vstupu zlých síl cez komín a cez dvere. Noc z 30.apríľa na 1. mája bola vždy považovaná za najmagickejšiu a nasledujúci mesiac za mesiac sexuálnej voľnosti. V túto noc sa uzatvárali aj tzv. manželstvá na skúšku na rok a deň. Ak manželstvo vydržalo, malo šancu pretrvať aj naďalej, ak nie, mohli sa manželia po uplynutí tejto doby pokojne rozísť. Dieťa splodené v túto noc bolo v živote šťastné a úspešné. Ak sa spojenie muža a ženy odohralo na poli, mala sa plodnosť preniesť aj na obrábanú zem. Dôkazy o týchto zvykoch sa dajú nájsť na území celej Európy. Symbolom tejto noci bola Walpurga - germánska bohyňa a patrónka čarodejníc. Neskoršie, v 8. storočí za rozmachu kresťanstva sa z nej stala svätá Walpurga - anglosaská svätica. Dodnes sa nám z tých zvykov zachoval iba zvyk bozkávať milého pod rozkvitnutou čerešňou. Neskôr sa tiež verilo, ža krík bazy dokáže ochrániť pred bleskom a ohňom a preto sa vysádzala pri každom dome. Dnes ju nájdeme hlavne na rumoviskách a v neudržiavaných záhradách a kroviskách na okrajoch lesov.

Záznamy o jej používaní ako liečivo sú až zo 17. storočia , kedy sa používala na uvoľňovanie hlienov. O storočie neskôr ju začali využívať na čistenie pokožky a odstraňovanie pieh.

Základom každej rastlinky je koreň . Koreň bazy čiernej sa však neprávom často nevyužíva. Odvar z pomletého koreňa veľmi dobre pomáha pri opuchoch na tele , spôsobených rôznymi úrazmi. 1 polievkovú lyžicu krátko povaríme v 0,5 litra vody, necháme ochladnúť, scedíme a umývame postihnuté miesto, alebo si na hodinu urobíme obklad. Drevo a kôru môžeme využiť rovnako, aj keď tu sa názory rôznia. Ja sa prikláňam k názoru, že účinnejší je koreň , vykopaný v neskorej jeseni , alebo skorej jari, kedy rastlina spí a jej sila je stiahnutá v koreni. Z tvrdého a hustého bazového dreva sa navyše vyrábajú fujari s nádherným hlasom. Drevo na ne sa musí spíliť v jeseni, kedy je  vo vegetatívnom kľude.

Využitie listov som už opisovala v článku - Bolesť kolenného kĺbu. Z vlastnej skúsenosti však môžem povedať, že mi viac ako pomliaždený list pomáha iný spôsob. Niekoľko listov dám do hlbokého taniera, zalejem vriacou vodou, nechám ochladnúť a potom si z nich urobím na hodinu obklad. Mám poškodený meniskus, a aj keď mi tieto obklady nohu nevyliečia, je to na utíšenie bolesti lepší spôsob ako analgetika.

Kvety sú známe svojimi účinkami pri prechladnutí. Zberáme celé súkvetia a sušíme ich na papieri obrátené stopkou nahor. Po usušení kvety zbavíme stopiek a uložíme vo vzduchotesnej nádobe. Kvety však pomáhajú aj pri iných problémoch. Pomáhajú krvnému obehu, upokojujú, chránia cievy a liečia zápaly. V kozmetike sa odvar z kvetov používa na umývanie uhrovitej pokožky a ak pridáme do záparu aj plody, pomôžeme si pri problémoch s mastnou pleťou. Hrsť sušených kvetov a pol hrsti sušených plodov zalejeme litrom vriacej vody, prikryté lúhujeme pol hodiny, scedíme a umývame tvár. Pomáha tiež pri unavených a zapálených očiach. Veľmi chutný je aj sirup z kvetov bazy. Celé súkvetia si nastriháme do košíka, doma kvety poukladáme na papier stopkou hore . Zbavíme sa tak drobného hmyzu, ktorý ich s obľubou navštevuje. 2,5 kg cukru prevaríme s 2,5 litrom vody, ochladíme a ponoríme do nej 10 veľkých kvetov. Okyslíme a necháme na chladnom mieste lúhovať dva dni. Nesmieme na túto dobu uložiť sirup do chladničky. Pri podchladení sa z byliniek neuvoľnia všetky zložky. Po dvoch dňoch sirup scedíme cez jemné plátno a uskladníme na chladnom mieste. Podľa mojich skúseností sa nestihne pokaziť.

Posledným produktom tohto všestranne užitočného kríku je plod. Už jeho názov Baza čierna, napovedá, že z nežných bielych kvietkov na jar sa na jeseň stanú malé čierne bobule. Účinky plodov sú azda najvýnimočnejšie. V surovom stave sú tieto bobule, rovnako ako drevo a koreň, síce mierne toxické, ale stačí ich 10 minút povariť a jed sa rozloží . Výnimku tvorí iba kvet. do ktorého sa jed neukladá.

Plody pomáhajú aj pri takých ochoreniach, ktoré moderná veda iba tlmí. Patrí k ním migréna, zápal trojklanného nervu a ischias. Navyše zvyšujú látkovú výmenu a sú spojencom človeka pri boji s nadváhou. V domácnosti sa plody najčastejšie spracúvajú na džem alebo na víno. Džem je výborná pochúťka, ale v klasickej podobe, by nebol vhodný pri boji s nadváhou. Je tiež veľmi dobrám antioxidantom. Keďže bazové plody ľahko púšťajú šťavu, stačí ich umyť, 10 minút povariť na miernom ohni, okysliť, naliať do  sklenených fliaš a krátko zasterilizovať. V plodoch je hojne zastúpený vitamín A a C. Keďže jed sa z plodov sušením neodstráni, je preto vhodnejšie čaj zo sušených plodov pripraviť krátkym varením, a ak chcete do neho pridať aj inú bylinku, urobte tak po odstavení hrnca z ohňa.

Pri bolestiach hrdla , si urobíme takýto odvar, necháme ho ochladiť, znovu zahrejeme a na pol litra odvaru pridáme pol kila medu alebo nerafinovaného cukru. Zahrievame do rozpustenia, vychladíme, nalejeme do fľaše a zazátkujeme korkovou zátkou /sirup by mohol fermentovať a pevný uzáver by vybuchol/.

V prípade reumatických ochorení je baza najúčinnejšia v kombinácii s alkoholom. Na liter čistého 40% alkoholu / vodky/ pridáme 100g suchých alebo 400g čerstvých plodov bazy čiernej, vylúhujeme dva týždne, scedíme a užívame denne asi štamperlík.

Pri zbere v prírode si treba dávať pozor na zámenu s inými odrodami, hlavne Bazy chabzdovej. Na rozdiel od Bazy čiernej sú oveľa toxickejšie.

Na internete si čitateľ ,ktorého tieto informácie zaujali, môže nájsť mnoho ďalších receptov na spracovanie plodov Bazy čiernej.

Na záver ešte pridám svoj obľúbený recept na malinovku, ktorá nie je taká sladká. Potrebujete : 10 + 1 l vody, 1 kg kryštálového cukru, 15 veľkých kvetov bazy, 2 umyté citróny,  0,5 krabičky kyseliny citrónovej.

300 g cukru upražíme na karamel a rozvaríme 1 l vody. Kvety, zvyšný cukor, na kolieska nakrájané citróny aj so šupkou a kyselinu citrónovú zalejeme vriacou vodou - 10 l. Pridáme rozvarený karamel, zamiešame a v chlade necháme stáť 24 hodín. Scedíme a naplníme do sklenených fliaš. Uskladňujeme v chlade.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Slovák pomáha pri Mosule: Tu sa bojuje proti najväčšiemu zlu

Neumytý, neoholený, hladný. Po troch dňoch na fronte chce OLIVER VALENTOVIČ len teplú sprchu, pivo a pizzu. Pomáha pri irackom Mosule.

KOMENTÁRE

Koaličný Kotleba? Smer sa už vôbec nehanbí

Snaha kontrolovať moc je natoľko prioritná, že všetko ostatné ide bokom.


Už ste čítali?