V minulosti sa listy využívali hlavne ako močopudný prostriedok a pri nachladení. Výskumy prevádzané modernými postupmi však dokazujú, že tieto malé bobule sú v našej kuchyni nedocenené. Plody a listy sú v herbároch označované ako rovnmocenné v obsahu účinných látok. Plody sú právom často zložkou ovocných čajov. List aj plod si môžeme v lete ľahko nasušiť a v zime robiť chutný čaj. Mnohí budú oponovať, že kompót alebo džem je lepší. To je síce pravda, ale iba vtedy, ak posudzujeme podľa chuťových buniek. Na vine je pridaný cukor a vysoká teplota pri spracovaní. Nechcem tým povedať, že výsledný produkt je nezdravý, ale už neobsahuje toľko telu potrebných zložiek ako čerstvé ovocie. Ak si chceme aj v zime pochutnávať na zdravej maškrte, mali by sme vyhľadávať želé pripravované pri nízkej teplote.
V súčasnosti je ribezľa odporúčaná ako doplnok liečby pri mnohých závažných ochoreniach. Je zdrojom antioxidantov a vitamínu C . Je nápomocná pri hnačke, skorbute, zápaloch močových ciest a žalúdka. Ďalej pomáha pri liečbe srdcových ochorení, rakoviny a napomáha tiež látkovej premene. Podporuje tvorbu červených krviniek a zvyšuje pružnosť cievnych sten. Vysoký obsah pektínov pomáha nielen pri boji s rakovinou, ale pri príprave džemov zaisťuje trvanlivosť bez použitia chemických konzervantov. Plody účinne bojujú s hnilobou v črevách.
Aby sme zachovali všetky tieto vlastnosti, najzdravším spôsobom konzervácie v domácnosti je šušenie. Za letného slnečného počasia to nie je problém a takto vysušené ovocie je najchutnejšie. Ak takú možnosť nemáme , na trhuj e široká ponuka elektrických sušičiek. Avšak je veľmi dôležité sušiť pri teplote do 30 stupňov. Je to síce zdlhavé, ale pri sušení na slnku predsa tiež musíme mať trpezlivosť.