reklama

Ribezľa čierna

Ribezľa čierna je každému dobre známe drobné ovocie. Kto má na zahrádke tieto malé čierne bobule, väčšinou má aj ich sesternicu červenú a bielu. Všetky sú chutné, ale z liečiteľského hľadiska je významná práve čierna.  Patrí do čeľade egrešovitých a  pôvod má tak ako mnoho iných druhov ovocia , v Ázii. Jej liečivé účinky sú v  Európe známe od 16. storočia a našli by sme ju na celej ceste od Stredozemného mora k Baltskému.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

V minulosti sa listy využívali hlavne ako močopudný prostriedok a pri nachladení. Výskumy prevádzané modernými postupmi však dokazujú, že tieto malé bobule sú v našej kuchyni nedocenené. Plody a listy sú v herbároch označované ako rovnmocenné v obsahu účinných látok. Plody sú právom často zložkou ovocných čajov. List aj plod si môžeme v lete ľahko nasušiť a v zime robiť chutný čaj. Mnohí budú oponovať, že kompót alebo džem je lepší. To je síce pravda, ale iba vtedy, ak posudzujeme podľa chuťových buniek. Na vine je pridaný cukor a vysoká teplota pri spracovaní. Nechcem tým povedať, že výsledný produkt je nezdravý, ale už neobsahuje toľko telu potrebných zložiek ako čerstvé ovocie. Ak si chceme aj v zime pochutnávať na zdravej maškrte, mali by sme vyhľadávať želé pripravované pri nízkej teplote.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V súčasnosti je ribezľa odporúčaná ako doplnok liečby pri mnohých závažných ochoreniach. Je zdrojom antioxidantov a vitamínu C . Je nápomocná pri hnačke, skorbute, zápaloch močových ciest a žalúdka. Ďalej pomáha pri liečbe srdcových ochorení, rakoviny a napomáha tiež látkovej premene. Podporuje tvorbu červených krviniek a zvyšuje pružnosť cievnych sten. Vysoký obsah pektínov pomáha nielen pri boji s rakovinou, ale pri príprave džemov zaisťuje trvanlivosť bez použitia chemických konzervantov. Plody účinne bojujú s hnilobou v črevách.

Aby sme zachovali všetky tieto vlastnosti, najzdravším spôsobom konzervácie v domácnosti je šušenie. Za letného slnečného počasia to nie je problém a takto vysušené ovocie je najchutnejšie. Ak takú možnosť nemáme , na trhuj e široká ponuka elektrických sušičiek. Avšak je veľmi dôležité sušiť pri teplote do 30 stupňov. Je to síce zdlhavé, ale pri sušení na slnku predsa tiež musíme mať trpezlivosť.

Vlasta Jakubecová

Vlasta Jakubecová

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som jednou z tých, ktorí si myslia , že využitím darov prírody,môžeme byť zdravší. Zoznam autorových rubrík:  FytoterapiaPoviedkyNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu